26 Ekim 2011

Vücut direncini arttırmak için...



 Vücut Direncini Artıran, Savunma Sistemini Güçlendiren Yiyecekler :

Protein, sarımsak ve soğan : Vücudun yapı taşı olan protein kaynakları, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt tüketimimizi arttırmalıyız. Yoğun katkı maddesi içeren hazır besinleri çok sık tüketmemeliyiz. Bol sıvı, şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de su tüketimimizi artırmalıyız. Günde yaklaşık 2,5–3 litre su tüketmeliyiz.
Sarımsağın, antimikrobiyal özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Soğanın da içerdiği allisin ve sülfür bağışıklık sistemini güçlendirir..

Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı : Soğuk havalarda sıvı tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmesi gerekir.
“Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı korur. İyice yıkandıktan sonra kabukları ile tüketilmesi daha sağlıklıdır. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.”
Vücutta mikrop ve virüslere karşı savaşma özelliği yüksek aktif maddeler içeren ıspanak, karnabahar, lahana, brokoli, brüksel lahanası, havuç ve turunçgillerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

* Güne bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile başlamak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Sabah kahvaltısında protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesi,
* Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yenilmesi,
* Soğuk havalarda, kuru incir, fındık veya ceviz tüketilmesi de vücudu zinde tutar.
* Et yerine haftada 2 kez ızgara balık tüketilmesi, yine et yerine haftada 2 kez kuru fasulye, nohut veya barbunya gibi kuru baklagiller tüketilmesi de gerekli besin ihtiyacını karşılayabilir.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...